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NO. 

 
QUESTION 

 
ANSWER 

 
Note: On 11 March 2014, the PPP Center issued Responses to Questions Received as of 03 March 2014. Please refer to ADB’s CSRN 
(http://www.adb.org/projects/45515-001/business-opportunities) and PPP Center’s website (www.ppp.gov.ph) for the pdf file of said document.  
 

1 Are there any requirements for the 
forms of association that can be 
formed? 

Please refer to para 1.14 of the ADB’s Guidelines on the Use of Consultants (March 2013) for 
the forms/types of association. 
 
As regards the association documents or agreements, there are no prescribed forms or formal 
requirements. The firms may use the legal/formal requirements applicable in the country/place 
of execution. Note that these agreements are not yet required during the Expression of Interest 
(EOI) submission and evaluation. 
 
However, should your firm be prequalified, the PPP Center will require submission of these 
agreements, along with other relevant documents, prior to signing of the Indefinite Delivery 
Contract. The PPP Center will then review if the association agreements do not conflict with 
the terms of the Request for Expression of Interest (REOI). 
 
 
 
 

http://www.adb.org/projects/45515-001/business-opportunities
http://www.ppp.gov.ph/
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2 Should the template from the ADB 
website be followed in submitting an 
EOI? 
 
On “Part II.D: Other Comments” of the 
EOI, what type of information should be 
written here? 
 
On “Part VI: Key Considerations in 
Approaching this Assignment” of the 
EOI, what type of information should be 
written here? 

Please refer to Items 22 and 26 of the REOI and see further clarifications below: 
 
In submitting the EOIs directly to the PPP Center (offline mode), firms shall use the 
Customized EOI Template posted on 11 March 2014. Note that the Customized EOI Template 
generally follows the template provided in the link referred to in Item 22 of the REOI, but some 
modifications have been made to address the specific requirements of this 
empanelment/prequalification process and to allow firms without ADB’s Consultant 
Management System (CMS) registration to participate. 
 
Firms submitting EOIs through ADB’s CMS shall use the EOI template of the CMS system. 
Firms are encouraged to refer to the Customized EOI Template used for the offline submission 
mode mentioned above to see the modifications/clarifications made to address the specific 
requirements of this empanelment/prequalification process. 
 
Part II.D: Other Information is optional. Firms may provide any information which they deem 
necessary for the evaluation of EOIs. 
 
Part VI: Key Considerations in Approaching this Assignment is not applicable for 
empanelment/prequalification purpose. Please refer to the Customized EOI Template. 

3 Is there a maximum number to be 
prequalified for inclusion in the Panel of 
Firms? 

None. 

4 What type of document is required in 
the certification indicating that the legal 
specialists and project finance 
specialists to be nominated during the 
2nd stage shall be among the firm’s 
experts submitted during 
prequalification? Are individual letters 
signed by each expert required?  
Should documents be notarized?  
 
 
 

There are no prescribed forms or formal requirements for the certification. The firms may use 
the legal/formal requirements applicable in the country/place of execution.  
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5 Are firms evaluated based on 
finished/completed projects only? 

Firms will be evaluated based on completed assignments – as advisors to government 
procuring agencies, bidders or lenders – related to preparation and/or transaction of PPP 
projects.. 

6 Is the submission of CVs of finance and 
legal experts required? Will a summary 
of qualifications in tabular form suffice? 
 
Is the submission of CVs of technical 
experts required? 

Submission of CVs of finance and legal experts is required. There is no prescribed CV 
template. Firms shall ensure that sufficient information is provided to enable PPPC to assess 
experts’ qualifications and experiences. 
 
Submission of CVs of technical experts is not required during Stage 1: Prequalification. Note 
that footnote 20 of the REOI is revised to read as: 
 
“If the association includes a technical/engineering firm, no similar certification is required for 
the technical specialists listed in its Expression of Interest.”  

7 Considering that “similar assignments” 
(Criteria 1 and 2, Appendix 3 of the 
REOI) refer to completed assignments 
providing either (i) financial advice on 
PPP, or (ii) legal advice on PPP, are 
these the only assignments/projects 
that the firms may list as “relevant 
projects” successfully completed in the 
EOI (Item E of EOI Customized 
Template/ Item E of ADB’s EOI 
Template), in demonstrating its 
qualifications and experience? 

For purposes of the evaluation criteria in Appendix 3, only similar assignments as already 
defined will be considered. 
 
However, for purposes of assessing if the firm or technical member-firm (in case the 
association includes one) also possesses technical/engineering experience, as reference for 
validating the condition in Footnote 11 of the REOI during the call-down assignment, the 
concerned firms are also required to list down  relevant assignments or projects providing 
technical/engineering advice on PPP, in the Project References of the EOI.   

7 Does the core competence of the 
firm/association (para 22 (b) (i) of the 
REOI) refer to the sector experience as 
stated in page 17 of the REOI? 

Yes, the “core competence” mentioned in para 22(b)(i) refers to “sector experience”. 

8 Is there any conflict of interest if a 
member of an association wants to 
advise a private prospector in a bidding 
process? In case yes, can you specify 
in which cases? 
 

Please refer to paragraphs 1.10 and 1.11 of the ADB's Guidelines on the Use of Consultants 
(March 2013).  
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9 From the REOI we understand that we 
have to express interest through the 
Consultant Management System. Do 
we also have to send a Submission 
Form to the address indicated on page 
14 of the REOI? In case yes, can we 
send this Submission Form only by 
email? 

Item 26 of the Request for Expression of Interest (REOI) specifies two modes of submission, 
online and offline.  EOIs may be submitted online through ADB’s Consultant Management 
System (CMS). PPP Center will have access to the documents submitted through CMS. 
 
Alternatively, firms may send their EOIs offline directly to PPP Center by way of: 
 
(a) mail at the following address: 
 

COSETTE V. CANILAO 
Executive Director 
Public-Private Partnership Center 
NEDA sa Quezon City 
EDSA, Diliman 1103 
Quezon City 
Philippines 
 
or 
 

(b) email (in pdf) at: pdmf@ppp.gov.ph, indicating the addressee mentioned in (a) above. 
10 Can the new Panel of Firms be 

retained for at least three to four years 
instead of two years (until July 2016) as 
indicated in the REOI? 

We maintain that the new Panel of Firms will be retained for a period of two years (i.e., until 
July 2016) pursuant to para 6 of the REOI. 
 
Extension of the validity of the Indefinite Delivery Contract (IDC) may be considered later. 

11 With the key objective of building 
capacities of government institutions 
involved in PPPs, can a technical 
working group take the lead in the 
bidding process, while the Consultant/s 
provide technical assistance in terms of 
required specialist inputs? 
 
 
 
 

This can be considered in the preparation of the Terms of Reference (TOR) during Stage 2: 
Call-down Assignment. 

mailto:pdmf@ppp.gov.ph
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12 In Appendix 3, is the “and/or ethics 
code” inadvertently deleted in rating 
100% and 90%? 

Appendix 3, No. 3 (a), Rating is revised to read as:  
The following documents are required: 1) lead firm’s audited financial statements (if not 
required by the law of the lead firm’s country, other financial statements acceptable to PPP 
Center) for the last three years showing positive net worth and no qualified opinion by an 
independent auditor; and 2) ISO 9000 (Quality Management) certification. 
 
Lead Firm has ISO Certification for more than 15 years– 100% 
Lead Firm has ISO Certification for 12-15 years – 90% 
Lead Firm has ISO certification for 9-11 years – 80% 
Lead Firm has ISO certification for 6-8 years – 70% 
Lead Firm has ISO certification for 3-5 years – 50% 
Lead Firm has ISO Certification for less than 3 years only – 0%  
 
Following the answer/clarification in Item (a) above, Section VIII paragraph 22(c)(i) of the REOI 
is revised as: 
 
Firm’s history (duration of being in the business and the track record in the field and/or region, 
as well as financial standing of the lead firm) with details of ISO 9000 certification, and 
submission of financial statements. 
 

13 Given that payment for various 
milestones and/or outputs are released 
based on the approval by a Project 
Study Committee (PSC), can a 
maximum time limit for said approval 
be set beyond which milestones and/or 
outputs shall be deemed approved? 

This time limit will be specified in the Request for Proposals for each Call-down Assignment. 

14 Can the requirement where the 
engineering /technical firm singing off 
on all technical-related deliverables of 
the association be dispensed with? 
 
 
 

We maintain that the engineering /technical firm will sign off on all technical-related 
deliverables of the association to ensure increased level of quality assurance. 
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15 In enhancing expertise for the 
assignment during the Stage 2: Call-
down Assignment, particularly with 
engineering firms, can obtaining written 
approval prior to submission of 
proposal be not required? 

We maintain that shortlisted Consultant must obtain the written approval of the PPP Center 
prior to the submission of proposal.  

16 Is the association with national 
experts/firms allowed on non-exclusive 
basis across various shortlisted firms to 
which the Request for Proposal (RFP) 
is sent during Stage 2: Call-down 
Assignment? 

Item 21 (iv) of the REOI stipulates that each association (including individual member 
consulting firms) is encouraged to submit only one EOI. It further clarifies that individual 
experts may be nominated in more than one proposal. 
 
Firms should be aware of the “only one proposal” rule specified in Clause 11 of Section 2 of the 
ADB’s Standard Request for Proposals which will be used in call-down assignments at the 
second stage.  

17 Can the firm nominate experts outside 
of the list of experts submitted during 
the prequalification stage? 

For legal and project finance experts, the firm should nominate experts from the association’s 
list of experts submitted during the empanelment stage. However, for reasons beyond the 
control of the association, nomination of other experts may be allowed provided that said 
experts have equal or better qualifications than the original experts included in the list during 
the 1st stage.  
 
 
For other experts, the firm can nominate experts outside of the list submitted during the 
prequalification stage. 

18 Can we forego the certification 
indicating that the legal and project 
finance specialists to be nominated 
during the 2ndstage shall be among the 
list of experts submitted during the 
1ststage? 

We maintain that the firms should submit a certification indicating that the legal and project 
finance specialists to be nominated during the 2ndstage shall be among the list of experts 
submitted during the 1ststage/empanelment stage. This is consistent with para 15 of the REOI 
which stipulates that “the legal specialists and project finance specialists nominated during the 
call-down stage shall be among the association’s list of experts submitted during the 
empanelment stage. However, for reasons beyond the control of the association, nomination of 
other experts may be allowed provided that said experts have equal or better qualifications 
than the original experts included in the list during the 1st stage.” 
 
 

 


